V brazílskom nočnom klube vypukol požiar, najmenej 245 obetí

27.01.2013 Celý región

Sao Paulo 27. januára (TASR) -Najmenej 245 ľudí zomrelo a ďalšie desiatky utrpeli v noci nadnes zranenia pri požiari preplneného nočného klubu Kiss v univerzitnom meste Santa Maria ležiacom na juhu Brazílie v štáte Rio Grande do Sul. Informovali o tom agentúry DPA a AP s odvolaním sa na políciu a hasičov.

Major Cleberson Braida informoval miestne médiá, že na identifikáciu priviezli do miestnej telocvične 245 tiel. Predchádzajúca oficiálna informácia uvádzala najmenej 180 mŕtvych a okolo 200 zranených.

Mnoho obetí zomrelo po vdýchnutí toxických výparov, alebo ich ušliapali. Stále nie je známe, koľko ľudí v klube s kapacitou 2000 osôb v čase tragédie bolo. Neustále sa menia aj počty mŕtvych a zranených.

Pred klubom sa zhromaždili stovky príbuzných a priateľov, ktorí čakali na nové správy. Na televíznych záberoch bolo vidieť, že hasiči vybúrali v stene budovy veľkú dieru. "Som hasičom 40 rokov, ale tragédiu takého rozsahu som ešte nevidel," povedal hasič Moisés da Silva Fuchs.

Ohňostroj na pódiu

Podľa dostupných informácií sa požiar rozhorel dnes o 02.30 h miestneho času (08.30 h SEČ) po tom, ako kapela alebo niekto z členov jej produkčného tímu na pódiu nočného klubu odpálil ohňostroj. Od neho sa chytila zvuková izolácia a klub následne zahalil hustý dym.

Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová skrátila kvôli požiaru návštevu Čile a vrátila sa do Brazílie.

Katastrofa v Brazílii je jednou z mnohých podobných. Sto mŕtvych si v roku 2003 vyžiadal požiar v nočnom klube vo West Warwicku v americkom štáte Rhode Island. Požiar nočného klubu v Buenos Aires si v roku 2004 vyžiadal 192 obetí, 61 ľudí zomrelo 1. januára 2009 pri požiari v nočnom klube v Bangkoku. V decembri toho istého roku sa stal 155 ľuďom osudný požiar nočného klubu v ruskom meste Perm.

Brazília začala zvyšovať bezpečnostné štandardy a nacvičovať reakcie na mimoriadne situácie v súvislosti s konaním futbalových majstrovstiev sveta v roku 2014 a letných olympijských hier v roku 2016.
 
 
 
 

Vyberte región